A szezonális agrártermékek hajtották felfelé a júniusi élelmiszerinflációt
2025. július 9., 10:54
Elsősorban a szezonális élelmiszerek áremeléséhez köthető az élelmiszerinfláció növekedése – kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait.
A Nemzetgazdasági Minisztérium előzetes jelzésével összhangban az élelmiszerinfláció növekedése elsősorban a szezonális élelmiszerek, így a friss gyümölcsök és zöldségek áremeléséhez köthető, amelyet a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozta kínálati zavarok idéztek elő. A gyümölcsök drágulása nem magyar sajátosság, tavasszal Európa szerte megugrottak a gyümölcsárak – állapította meg közleményében a tárca.
A kormány korábban 30 élelmiszer termékkategória esetében árréscsökkentést vezetett be, amelyet kiterjesztett a háztartási- és vegyiárukra, tisztálkodási és szépségápolási termékekre is. A kiskereskedelmi árréscsökkentés alá eső élelmiszereknél mintegy 20 százalékos, a pipereáruknál pedig közel 26 százalékos átlagos árcsökkenés tapasztalható.
A bankok, a biztosítótársaságok és a telekommunikációs cégek önkéntes önkorlátozásokat vezettek be Július elsejétől pedig 34 nagy forgalmú vény nélküli szabadáras és 10 vényköteles nem támogatott készítmény ára vált kedvezőbbé a gyógyszeripari szereplők önkéntes árkorlátozásával - sorolta az NGM.
Mint ismert, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait alapján júniusban az előző év azonos időszakához képest az infláció 4,6 százalék, míg az előző hónaphoz képest 0,1százalék volt. Az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt, míg a vendéglátási szolgáltatások nélkül számítva éves összevetésben 4,9 százalékkal emelkedett, az előző hónaphoz képest pedig kismértékű csökkenést mutat.