Ár-érték arányban is megfelelő élelmiszereknek kell kerülniük a boltok polcaira
2025. szeptember 9., 08:45
Fontos megismernünk, mennyi munka van a mezőgazdasági termékek mögött és erre jó lehetőséget biztosít majd az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásár (OMÉK) - mondta Áder János volt köztársasági elnök a Kék bolygó című, a YouTube videómegosztó portálon és már a TikTokon is megjelenő podcastjának legújabb adásában.
A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Ondré Péterrel, az Agrármarketing Centrum ügyvezetőjevel beszélgetett arról, hogy szeptember 18-21. között rendezi meg az AMC az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK).
Természetesnek vesszük, hogy ilyen kínálatban és ilyen minőségben áll rendelkezésre az élelmiszer a polcokon, de emögött egy egész ágazat működése van, "folyamatos kihívásokkal terhelve" – állapította meg Ondré Péter. Fontos, hogy közelebb hozzák a hazai gazdálkodókat és a fogyasztókat, és erre is lehetőséget ad az OMÉK.
A fenntarthatósággal kapcsolatban általában azt vizsgáljuk, a mezőgazdaság hogyan járul hozzá a környezeti célok eléréséhez és a klímaváltozás milyen visszahatással van a mezőgazdaságra. De a fenntarthatóság arról is szól, hogy maga a termelés fenntartható legyen és ár-érték arányban egy elérhető terméket tudjunk a boltok polcaira tenni. Ehhez arra van szükség, hogy a fogyasztók megértsék az ágazat működését, másrészt, hogy kialakuljon bennük egy "patrióta kötődés a hazai gazdálkodókhoz".
A beszélgetésben szóba került az is, hogyan lehet vonzóvá tenni a növénytermesztést, állattenyésztést a fiatalok számára. Ondré Péter szerint az OMÉK erre is jó lehetőséget jelent, már a legfiatalabb legifjabb generációnak meg tudják mutatni, miért érdemes ebbe a világba belépni, mik a szépségei, miért ad stabil, kiszámítható, jövedelmező, hosszútávú életformát számukra az ágazat.