Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Az őszi szünetben is az élelmiszerpazarlásra hívja fel a figyelmet a Nébih

2024. október 29., 07:03

Éljük meg maradéktalanul az őszi szünetet – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az egész hétre szóló nagybevásárlás, a mindenszentekkel összekötött rokonlátogatás és a svédasztalos szállodai vendéglátás is az élelmiszerpazarlás megelőzése ellen „dolgozhat” az idei őszi szünetben.

A magyar háztartásokban az elkerülhető élelmiszerhulladék csaknem felét – 46%, ami 11,79 kg/fő/év – a készételek teszik ki. Nem meglepő módon még több étel kerül a kukába a hétköznapi rendtől eltérő időszakokban, például, amikor a szokottnál többször étkezünk otthon, vendégeket fogadunk, vagy épp korlátlan svédasztalos étkezést nyújtó szállodában pihenünk.

A hivatal szerint az idei, mindenszentek napját is érintő őszi szünetben valószínűleg mindhárom eset bőven előfordul majd. Némi odafigyeléssel és a Nébih Maradék nélkül programjának tanácsaival azonban megelőzhető, hogy növekedjen az élelmiszerpazarlók tábora.

Aki pedig szeretne a mindennapokban is tudatosabbá válni, az még csatlakozhat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerhulladék felméréséhez, így megtudhatja, hol is áll saját háztartása a pazarlási skálán.

A hulladéknapló egyhetes vezetése egyaránt hozzájárul az országos helyzet felméréséhez, saját konyhai szokásaink felülvizsgálatához és a tudatosabb élelmiszerfelhasználáshoz. A felmérésre a a Nébih-weboldalon jelentkezhetnek az érdeklődők. További pazarlásmegelőző és maradékmentő tanácsok olvashatóak a Maradék nélkül program weboldalán.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat