Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Elérhető a BTT telepauditáló modulja - A sikeres minősítésért plusz kártalanítás jár

2021. augusztus 2., 10:36

Július 29-től elérhető a Baromfi Termék Tanács (BTT) telepauditáló modulja. A módosult állami kártalanítási rendszerben többlet kártérítésre lesz jogosult, aki a járványvédelmi telepauditáló rendszerben legalább „megfelelt” minősítést ér el.

Az agrárminiszter 7/2021. (III. 10.) AM számú rendelete módosította az egyes állat-járványügyi intézkedésekről és az azokkal összefüggő állami kártalanításról szóló 74/2013. (VIII. 30.) VM rendeletet. A rendelet 2021.VI.8-tól lépett hatályba. A változtatás leglényegesebb eleme, hogy a kártalanítási eljárás során - az eddigi gyakorlattól eltérően - a leölt állatok forgalmi értékének 60%-áról indul a kifizetés összege 100% helyett.

A rendelet 1. melléklete tartalmazza a kártalanítás mértékét növelő tényezőket. Így például a 60%-os alapkártérítésen felül további 25%-ra jogosult lesz az, aki részt vesz a NÉBIH által megfelelőnek minősített járványvédelmi telepauditáló rendszerben és legalább „megfelelt” minősítést ér el. „Kiválóan megfelelt” minősítés esetén pedig további 5%-al növelhető a kártalanítás mértéke. A rendelet 1. mellékletének erre vonatkozó 10. és 11. sora 2021. augusztus 1- jétől hatályos.

A BTT -Nébih által megfelelőnek minősített - járványvédelmi telepauditáló modulja 2021.07.29. -től érhető el a regisztrált BTT tagok számára. Az auditra jelentkezni a Tagi Regiszterbe belépve, a „Járványvédelmi audit” menüponton keresztül lehetséges.

A jelentkezés során telepenként bruttó 25 400 forintos audit regisztrációs díj fizetendő. A BTT a befizetésekről utólag állítja ki a számlát. A rendszerben való részvétel egy évig érvényes, amelynek kezdeti időpontja a telepaudit regisztrációs díj beérkezésének napja. A beérkezett összeg lekönyvelése után válik elérhetővé az önellenőrzési lista kitöltése, amelyről a terméktanács e-mailben értesítést küld.

A lista kitöltése során, egyes kérdések esetében fényképek csatolása is szükséges, amelyet egy meghatározott telefonos alkalmazással (SurveyCam) célszerű elkészíteni. A kitöltéskor a telepnek működnie kell, állománnyal kell rendelkeznie.

A BTT ellenőrei szükség szerint („nem felelt meg” minősítés vagy kockázatbecslés alapján) online- vagy helyszíni ellenőrzésre jelölhetik ki a telepet, amely további díjfizetési kötelezettséggel jár (online ellenőrzés esetén telepenként bruttó 25 400 Ft, helyszíni ellenőrzés esetén telepenként bruttó 63 500 Ft).

A járványvédelmi audit rendszerben történő eredményes részvételt követően (megfelelt, jól megfelelt, kiválóan megfelelt minősítés esetén) a hatóság kérésére a BTT igazolást állít ki - a kártalanítási eljárás során -, amely alapján a telep jogosult a +25%-os kártalanítási értékre, kiválóan megfelelt minősítés esetén pedig a +5%-os értékre is.

Azon telepek esetében, ahol több termelőnek is van állománya, csak egy személy kérheti a telep auditációját, tehát az egész telepre vonatkozóan egy ellenőrzési lista kerülhet kitöltésre. Az érintett vállalkozásoknak meg kell egyezniük abban, hogy ki lesz az, aki teljes felelősséggel képviseli őket és regisztrálja a telepet az audit rendszerbe. Erre vonatkozóan meghatalmazás kitöltése szükséges, (a Tagi Regiszter „Letölthető dokumentumok” menüpontjában is megtalálható), amelynek eredeti, aláírt példányát a BTT postacímére kell eljuttatni.

Eligazodást segítő mellékletek:

Információk a járványvédelmi telepauditációs rendszer működéséről

GPS koordinátákkal ellátott fénykép készítése telefonnal

7/2021. (III. 10.) AM rendelet a 74/2013. (VIII. 30.) VM rendelet módosításáról

Általános szerződéses feltételek a BTT járványvédelmi moduljának igénybevételéhez

Meghatalmazás közös tartáshely esetén

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat