Frissítette élelmiszeripari kézikönyv sorozatát az agrárkamara
2025. szeptember 8., 10:15
Az élelmiszeripari ágazat szereplőinek tevékenységét támogatva, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018-ban útjára indította az Élelmiszeripari kézikönyvek című sorozatát, amely jelenleg már 11 kötetet számlál. A kiadványok aktualizálása idén annak érdekében indult el, hogy a kézikönyvek tartalma tükrözze a megjelenésük óta bekövetkezett szakmai és szabályozási változásokat. Elsőként az érzékszervi vizsgálatokkal foglalkozó kötet jelent meg frissített formában.
A termékek érzékszervi vizsgálatának fontosságát gyakran méltatlanul alábecsülik, pedig jóval több annál, mint „csak” megnézni az állományt, a színt, megszagolni vagy megkóstolni. Ez a terület önálló tudományágként is értelmezhető, és a megfelelő vizsgálat gondos előkészítést kíván a körülmények, az eszközök és a vizsgáló személyek szempontjából egyaránt.
A kamara kiadvány elismert szakemberek írásait tartalmazza, és részletesen bemutatja az érzékszervi vizsgálatok elméleti alapjait, kiemelt figyelmet fordítva az ágazati sajátosságokra. A vonatkozó hazai és nemzetközi szabályozási keretek bemutatása mellett külön fejezetben tárgyalja a vizsgálatok általános irányelveit, megvalósítását, valamint az eredmények kiértékelését és értelmezését. A gyakorlati megvalósítást a kötet második fejezete valós példák bemutatásával segíti.