Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Mi történik sütéskor a húsokkal? - ismeretterjesztő sorozatot indít a MATE

2025. július 18., 00:31

Mennyi igaz abból, hogy a „superfood” mindenre gyógyír? Valóban egészségesebb-e a drágább? Mit jelent a rövid és a hosszú ellátási lánc? Mi történik a hússal, amikor túlsütjük? Ezek a kérdések nem csupán elméleti természetűek – mindannyian nap mint nap döntéseket hozunk a konyhában, sokszor divatok, reklámok, és egyéb információk alapján. Ezt a döntési folyamatot szeretné megkönnyíteni a „MA TE mit eszel?” című új, tudományos alapokon nyugvó ismeretterjesztő sorozat, amely a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gondozásában valósul meg, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával.

Tudomány a tányéron: mit árul el az étel az életről?

A világ egyre összetettebb élelmiszerrendszerei, a klímaváltozás és az ipari feldolgozás hatásai miatt soha nem volt még ennyire fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit is eszünk – derül ki a MATE tájékoztatójából. Az egészségmegőrzés nem az orvosnál kezdődik, hanem ott, hogy mit veszünk, mit főzünk, és hogyan eszünk. A MATE kutatói szerint az étel nemcsak táplálék, hanem információ is – a feldolgozás, a szállítás, a tárolás és az elkészítés mind-mind hatással van arra, hogy mi kerül a tányérunkra és hogyan hat a testünkre.

A sorozat egyik célja, hogy ezt az összefüggésrendszert átláthatóvá tegye. A MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének szakértői olyan érdekes kérdéseket válaszolnak meg, mint például: hogyan változik meg a rosttartalom a hőkezelés hatására? Mibe csomagolunk a 21. században? Valamint arra a meghökkentő kérdésre is fény derül, hogy valóban eltűnik-e kakaó 2030 után. Ezek a témák nem kizárólag a tudományos közösség számára relevánsak, hanem a társadalom egésze számára is, hiszen közvetlenül befolyásolják a hétköznapi döntéseket.

A MATE projektjének célja, hogy közérthető, mégis tudományosan megalapozott információkkal segítse a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. De nem csupán előadásokról vagy tudományos anyagokról van szó – a sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. A szeptemberben induló filmsorozat 12 epizódon keresztül dolgozza fel az élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos leggyakoribb félreértéseket. Minden epizód három jól elkülöníthető részből épül fel. Elsőként egy ismert táplálkozási tévhit és annak tudományos cáfolata kerül bemutatásra. Ezt követően a MATE élelmiszertudományi kutatásainak eredményei kapnak szerepet, közérthető nyelven. Végül az epizódot egy gasztronómiai érdekesség, gyakorlati tanács vagy főzési technika zárja.

Interaktív tudomány: nem csak nézni, részt venni is lehet!

A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, kommentelhetik a látottakat. A legjobb kérdéseket szakértők válaszolják meg a kísérő podcast-beszélgetéseken. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nem csak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat