Milyen élelmezésbiztonsági kockázatok származhatnak abból, ha korlátozzuk az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását?
2025. július 17., 01:04
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának korlátozásából eredő lehetséges humánegészségügyi, társadalmi és szociális következményekre hívja fel a figyelmet. Kiemelik, hogy az állati eredetű élelmiszerek döntő szerepet játszanak az élelmezésbiztonsági kockázatok csökkentésében.
Az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének a FAO meghatározása szerint az élelmezésbiztonság olyan helyzetet jelent, amelyben minden ember az egészséges élethez szükséges elegendő mennyiségű, biztonságos és tápláló élelmiszerhez jut. Jelenleg azonban több mint hárommilliárd embernek kell élelmezésbiztonsági bizonytalansággal szembe néznie és közel egymilliárd ember alultáplált. Az állati eredetű élelmiszerek, beleértve a húst, a tejtermékeket és a tojást, döntő szerepet játszanak az élelmezésbiztonsági kockázatok csökkentésében, mivel biztonságos, megfizethető és tápanyagokban gazdag élelmiszerek széles skáláját kínálják.
Az élelmezésbiztonság veszélyben van az állati eredetű termékek előállításának és fogyasztásának korlátozására irányuló törekvések miatti egyre növekvő nyomás következtében. Egy új tanulmány szerint az élelmezésbiztonság veszélyben van az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának korlátozására irányuló törekvések miatti egyre növekvő nyomás következtében. Egyes szervezetek és kutatók szigorúbb szabályozást, magasabb adókat és az állati eredetű élelmiszerekhez való hozzáférés korlátozását szorgalmazzák. Az olyan csoportok, mint az EAT-Lancet Bizottság a „fogyasztói szeszély” felülírása mellett érvelnek a húsfogyasztás csökkentése érdekében, míg mások, köztük a World Resources Institute, a WWF és a CEAP/Guarini Központ, az élelmiszerek címkézésétől és az étrendi irányelvektől kezdve az adókon és egyéb tilalmakon át egészen a „hús megszégyenítéséig” számos stratégiát javasolnak. Ezek a javaslatok, ha szélesebb körű következményeik mérlegelése nélkül kerülnek végrehajtásra, milliók élelmezésbiztonságát veszélyeztethetik.
A teljes cikk itt tekinthető meg.