Szigorúan ellenőrzött folyamatok
A piac-csarnok sokak számára meghitt körülményei élelmiszerbiztonsági szempontból csalókának bizonyulhatnak. A kereskedelmi láncok bizony sokkal szigorúbb technológiai fegyelmet, pontosabb bizonylatolást várnak el partnereiktől.
A pékáruknál megszokott „olyan friss, hogy még meleg” kifejezés a baromfit illetően inkább ijesztően hangzik. Ilyen kellemetlenül meglepő termékek előállítására a kisebb vágóhidak képesek, míg a nagy feldolgozóktól származó áru hűtött állapotban kerül a kereskedelembe. Hűtéssel érhetjük el, hogy a 4 Celsius foknál nem melegebb baromfihús felszínén nem telepednek meg kórokozók, s a hús akár 5-6 napig is eltartható. A 10 Celsius fok fölé melegedő baromfi eltarthatósága ellenben 24 óránál rövidebb időszakra zsugorodhat. Egyszerűen szólva: a hús megromlik.
Ennek elkerülése érdekében a korszerű technológiával feldolgozott baromfi hőmérséklete a munkafolyamat során nem emelkedik 4 Celsius fok fölé. Gyors becsomagolása után 0 Celsius fokos hűtőraktárban helyezik el, ahonnan zárt rakodórámpán keresztül – még mindig változatlan hőmérsékleten – jut a speciális hűtőkamionokba. Ezek szállítják el az üzletek, áruházak szintén hűtött raktáraiba, onnan pedig vagy a lédig hűtőpultokba, vagy a csomagolt termékek önkiszolgáló pultjaiba kerülnek. A folyamat igen gyorsan zajlik: a korszerű körülmények között hétfőn reggel levágott baromfi kedden reggel már az üzletek pultjaiban várja a vásárlót.
A legkorszerűbb feldolgozók éppen azért vonultak ki a piacok és csarnokok ellátásából, mert hiányosságokat érzékeltek a rendszer átláthatóságában. Úgy látták, egyes helyeken a készletek feltöltésébe – a komoly nagykereskedők mellett– olyan vágó„üzemek” is bekapcsolódhatnak, amelyek hatósági, például állatorvosi kontroll nélkül, visszafogott bizonylatolási hajlandósággal működnek. Márpedig a nagy baromfifeldolgozók – szigorúan megfelelve a teljes nyomonkövethetőség és számonkérhetőség igényének –, „lazább” feltételek közé kereskedelmi kapcsolataikban sem bocsátkozhatnak.
Biztonsági szempontból az sem közömbös kérdés, hogy a baromfihúst nyílt téren, vagy zárt térben tárolják és árusítják. Zárt térben – üzletekben, áruházakban – pontosan szabályozott rágcsáló- és rovarvédelem működik, míg a nyílt terű árusítóhelyek jóval szerényebb hatásfokkal védekeznek. A friss baromfin sétáló legyek képe senki számára sem vonzó.